Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική πυκνότητα και μέτρια ποιότητα οστού. Στους ασθενείς αυξάνεται ο κίνδυνος καταγμάτων. Μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι πολύ πιο συνήθης σε γυναίκες. Το 80% των ασθενών που πάσχουν από οστεοπόρωση είναι γυναίκες.

Εκτιμάται ότι 1 σε κάθε 2 γυναίκες και 1 σε κάθε 4 άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών θα παρουσιάσουν στη ζωή τους κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης

20 Οκτωβρίου

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης

 Οστεοπόρωση και Διατροφή

  • Όχι συνεχείς και αδικαιολόγητες προσπάθειες μείωσης σωματικού βάρους.
  • Καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 3 μερίδων γαλακτοκομικών και βιταμίνη D.
  • Συχνή κατανάλωση λιπαρών ψαριών.
  • Κατανάλωση 5-6 μερίδων φρούτων & λαχανικών.
  • Κατανάλωση τροφών ιδιαίτερα πλούσιων σε ασβέστιο ,αυγό, πράσινα φυλλώδη λαχανικά . σαρδέλες, Μέτρια κατανάλωση καφέ (όχι πάνω από 2 φλιτζάνια και οινοπνεύματος

Σε περίπτωση δυσανοχής στη λακτόζη:
1.    προτιμήστε εναλλακτικά σκληρά τυριά και γιαούρτι.
2.    υπάρχουν ειδικά προϊόντα, ελεύθερα λακτόζης.
Σταματήστε το κάπνισμα!

Συμπτωματα

  • Η απώλεια οστικής μάζας δεν προκαλεί συμπτώματα.
  • Η οστεοπόρωση εξελίσσεται αθόρυβα.
  • Η διάγνωση γίνεται συνήθως όταν προκαλείται κάταγμα για κάποιο λόγο όπως πτώση, στραμπούληγμα ή κτύπημα.