Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική πυκνότητα και μέτρια ποιότητα οστού. Στους ασθενείς αυξάνεται ο κίνδυνος καταγμάτων. Μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι πολύ πιο συνήθης σε γυναίκες. Το 80% των ασθενών που πάσχουν από οστεοπόρωση είναι γυναίκες.
Εκτιμάται ότι 1 σε κάθε 2 γυναίκες και 1 σε κάθε 4 άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών θα παρουσιάσουν στη ζωή τους κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης
20 Οκτωβρίου
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης
Οστεοπόρωση και Διατροφή
- Όχι συνεχείς και αδικαιολόγητες προσπάθειες μείωσης σωματικού βάρους.
- Καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 3 μερίδων γαλακτοκομικών και βιταμίνη D.
- Συχνή κατανάλωση λιπαρών ψαριών.
- Κατανάλωση 5-6 μερίδων φρούτων & λαχανικών.
- Κατανάλωση τροφών ιδιαίτερα πλούσιων σε ασβέστιο ,αυγό, πράσινα φυλλώδη λαχανικά . σαρδέλες, Μέτρια κατανάλωση καφέ (όχι πάνω από 2 φλιτζάνια και οινοπνεύματος
Σε περίπτωση δυσανοχής στη λακτόζη:
1. προτιμήστε εναλλακτικά σκληρά τυριά και γιαούρτι.
2. υπάρχουν ειδικά προϊόντα, ελεύθερα λακτόζης.
Σταματήστε το κάπνισμα!
Συμπτωματα
- Η απώλεια οστικής μάζας δεν προκαλεί συμπτώματα.
- Η οστεοπόρωση εξελίσσεται αθόρυβα.
- Η διάγνωση γίνεται συνήθως όταν προκαλείται κάταγμα για κάποιο λόγο όπως πτώση, στραμπούληγμα ή κτύπημα.