Το σκληρόδερμα χωρίζεται συνήθως σε δύο κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό της προσβολής του δέρματος: Το εντοπισμένο σκληρόδερμα που προσβάλει μόνο τα χέρια και τα πόδια και το συστηματικό σκληρόδερμα που προσβάλει μια μεγάλη περιοχή του δέρματος και ένα ή περισσότερα εσωτερικά όργανα, συχνά τους νεφρούς, τον οισοφάγο, την καρδιά και τους πνεύμονες.
29 Ιουνίου
Παγκόσμια ημέρα σκληροδέρματος
Είναι μία σπάνια νόσος ,στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 2.500 ασθενείς. Η νόσος συνήθως προσβάλει γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών, ενώ το ποσοστό εμφάνισης είναι 4 γυναίκες προς 1 άνδρα.
Η έγκαιρη διάγνωση του Σκληροδέρματος μπορεί να οδηγήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών.
Συμπτωματα
- Εμφάνιση άτυπου οιδήματος των χεριών που μπορεί να παρουσιάσει βαθμιαίως μια σκλήρυνση και πάχυνση του δέρματος των δακτύλων.
- Επώδυνη διόγκωση των αρθρώσεων. Τα χέρια αλλάζουν χρώμα –λευκό, κόκκινο, μελανό- λόγω της κακής κυκλοφορίας του αίματος. Το κρύο επηρεάζει την κατάσταση αύτη ενώ η ζέστη την εξομαλύνει.
- Εμφάνιση μυϊκής αδυναμίας που μοιάζει πολύ με πολυμυίτιδα.
- Πόνος στις αρθρώσεις.
- Ερεθισμός και αίσθημα κνησμού (φαγούρα) στο δέρμα.
- Απώλεια βάρους.
- Κόπωση και αδυναμία.