Skip to main content

Εγκύκλιος για τις παθήσεις χωρίς επανέλεγχο από τα ΚΕΠΑ

Εγκύκλιος για τις παθήσεις χωρίς επανέλεγχο από τα ΚΕΠΑ

όπου συμπεριλαμβάνονται και τα ρευματική νοσήματα.
Υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια τους θα προσδιορίζονται ως επ’ αόριστον υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης. Σημειώνεται ότι με την κατάρτιση της λίστας πλέον δεν χρειάζεται οι πάσχοντες από τις παθήσεις αυτές να επαναξιολογηθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ. (περισσότερα…)

Διαβάστε Περισσότερα

Το τμήμα εικαστικών και χειροτεχνίας του ΙΗΣΩ

Το τμήμα εικαστικών και χειροτεχνίας του ΙΗΣΩ με υπεύθυνη το μέλος μας Κουβά Άννα ξεκίνησε τις χριστουγεννιάτικες δημιουργίες.
Όποιος επιθυμεί να συμμετέχει  εθελοντικά στην κατασκευή τους μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας με μήνυμα στη σελίδα μας ή στο mail του συλλόγου info@iiso.gr

 

 

Διαβάστε Περισσότερα

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας

Επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας

Το ΠΝΓ ”ΑΤΤΙΚΟΝ” επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας

Ο ομιλητής ανέφερε τη σημασία της πρώιμης αναγνώρισης των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και την έγκαιρη παραπομπή των ασθενών στον ρευματολόγο.

Τη Μονάδα Ρευματολογίας – Κλινικής Ανοσολογίας του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» επισκέφθηκε την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, 2017, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR), Καθηγητής H.J.Bijlsma, όπου μίλησε για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στο κεντρικό αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR), Καθηγητής H.J.Bijlsma, στη συνέχεια ξεναγήθηκε στους χώρους της Δ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής κλινικής και της Ρευματολογικής Μονάδας της Κλινικής και συνομίλησε με ασθενείς του συλλόγου ρευματοπαθών «Ιησώ», φοιτητές και ρευματολόγους για ζητήματα των ρευματοπαθών και της ρευματολογίας στην Ελλάδα.
Ο ομιλητής ανέφερε τη σημασία της πρώιμης αναγνώρισης των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και την έγκαιρη παραπομπή των ασθενών με υποψία για τη νόσο, στον ρευματολόγο φροντίδας τους.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προσβάλλει περίπου 65.000 Έλληνες, κυρίως τις ηλικίες 45-75 ετών, προκαλώντας φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις των χεριών και ποδιών. Χωρίς θεραπεία οι αρθρώσεις καταστρέφονται, με αποτέλεσμα σε 10 χρόνια οι μισοί περίπου από αυτούς να αναγκαστούν να διακόψουν την εργασία τους. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα εκτός από τις αρθρώσεις επιταχύνει την αθηρωμάτωση προκαλώντας εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ 1 στους 10 ασθενείς εμφανίζει πνευμονική ίνωση.
Το ποσοστό πλήρους αναστολής της ρευματοειδούς (ύφεσης) με τα υπάρχοντα συμβατικά και βιολογικά φάρμακα φθάνει το 80%, ενώ σε περιπτώσεις καθυστέρησης το ποσοστό της ύφεσης μειώνεται στο 40% των ασθενών. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της EULAR, έγκαιρος και αποτελεσματικός έλεγχος της φλεγμονής αναστέλλει σημαντικά αυτές τις επιπλοκές της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Η μονάδα Ρευματολογίας- Κλινικής Ανοσολογίας του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» με τη βοήθεια του συλλόγου ασθενών «Ιησώ» παρέχει εξειδικευμένη φροντίδα σε ασθενείς με φλεγμονώδη αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα. Σε συνεργασία με τη Παιδιατρική Κλινική του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» και τους Επιστημονικούς Συνεργάτες του Παιδορευματολογικού Ιατρείου της, έχει επίσης οργανώσει το Ιατρείο μεταβατικής φροντίδας για την ομαλή μεταφορά της φροντίδας των παιδιών με ρευματικά νοσήματα στους ρευματολόγους των ενηλίκων όταν ενηλικιωθούν.

 

Διαβάστε Περισσότερα

Εκστρατεία Ενημέρωσης στους δήμους της Δυτικής Αττικής. Πρώτος σταθμός Περιστέρι.

Να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους στην χθεσινή ενημερωτική μας εκδήλωση για τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές ιατρούς ρευματολόγους Ευαγγελία Τσιαντούλα ,Κατσιμπρή Πελάγια και Δημήτριο Τσερώνη για τις ομιλίες τους και την εξαιρετική ενημέρωση που μας έκαναν για τα νοσήματα μας. (περισσότερα…)

Διαβάστε Περισσότερα

Θετική αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων

Στην αρχή της τρίτης χιλιετίας υπάρχει μια ταχύτατη μετάδοση της ιατρικής πληροφορίας μέσω της τεχνολογίας . Πιστεύουμε ότι η μετάδοση της ιατρικής γνώσης είναι προνόμιο όχι μόνο των επαγγελματιών υγείας αλλά και των ασθενών. Ο σωστά ενημερωμένος χρόνιος ασθενής είναι καλύτερα συνεργάσιμος με τον θεράποντα ιατρό. Το 87% του ελληνικού πληθυσμού δεν γνωρίζει τι είναι ο ρευματολόγος. Ο ρευματολόγος ασχολείται με τις μη τραυματικές μη χειρουργικές παθήσεις του μυοσκελετικού. Πολλά αυτοάνοσα νοσήματα προσβάλουν και άλλα όργανα (νεφρά, καρδιά, πνεύμονες, κεντρικό νευρικό σύστημα και αίμα). Πόνος , διόγκωση, ερυθρότητα σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις, πρωινή δυσκαμψία, κόπωση που δυσκολεύει την καθημερινή δραστηριότητα είναι συμπτώματα που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο ρευματολόγο.

Θετική αντιμετώπιση

Σήμερα ή πρόοδος της ιατρικής έχει διευκολύνει την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Λόγω ελλιπής ενημέρωσης όμως μόνο το 10% των ασθενών επισκέπτεται τον ρευματολόγο έγκαιρα με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτομος χρόνος από τη θεραπεία , η οποία όταν είναι έγκαιρη μπορεί να αναστείλει και να αναστρέψει τις αλλοιώσεις.

Σήμερα με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις επιπτώσεις της νόσου αρκεί να δοθεί βαρύτητα στην ενημέρωση και έγκαιρη διάγνωση.

Ευαγγελία Τσιαντούλα

Διαβάστε Περισσότερα

Τι είναι ο ρευματολόγος και για ποιους λόγους πρέπει να τον επισκεφτείτε;

Τι είναι ο ρευματολόγος

Οι ρευματολόγοι είναι οι γιατροί που έχουν ειδικευτεί στις μη τραυματικές και μη χειρουργικές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και στις παθήσεις του συνδετικού ιστού, που έχουν με άλλα λόγια ειδικευτεί στις ρευματικές παθήσεις και έχουν αποκτήσει θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις καθώς και επαγγελματική επάρκεια και ικανότητα για τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων

Έχει αναδειχθεί η διαπίστωση ότι η έννοια των ρευματικών παθήσεων δεν είναι γνωστή στον περισσότερο κόσμο ούτε είναι διαδεδομένη στο βαθμό που θα έπρεπε προκειμένου να συμβάλλει αποτελεσματικά στην έγκαιρη διάγνωση και στη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων. Πολύ συχνά μάλιστα ο περισσότερος κόσμος, όταν αναφέρεται στις ρευματικές παθήσεις, χρησιμοποιεί τους όρους “αρθριτικά” ή “ρευματικά”.

10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ∆ΕΙΤΕ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟ

Τον Μάιο του 2009 το Αμερικανικό Κολλέγιο Ρευματολογίας με ανακοίνωση του τόνισε την ανάγκη για να δει κανείς ρευματολόγο,αν παρουσιάζει
1. Αρθραλγία (πόνος στις αρθρώσεις)
2. Αρθρίτιδα
3. Αρθρίτιδα που συνοδεύεται από φλεγμονή στα μάτια
4. Αρθρίτιδα που συνοδεύεται από εξάνθημα στο δέρμα
5. Αρθρίτιδα που συνοδεύεται από πόνο στη μέση
6. ∆υσκαμψία στο σώμα ή τις αρθρώσεις
7. Πόνους στον αυχένα, στο θώρακα, στη μέση ή στη λεκάνη
8. Πόνο στις αρθρώσεις που να είναι έντονοι ή να επιμένουν για διάστημα μερικών ημερών
9. Πόνο στους μυς που να είναι έντονοι ή να επιμένουν για διάστημα μερικών ημερών
10. Πόνο στα οστά που να είναι έντονοι ή να επιμένουν για διάστημα μερικών ημερών

Οι αρθρώσεις, οι μύς,οι τένοντες,τα οστά, τα μάτια,το στόμα,η μύτη,τα αυτιά,το δέρμα,τα νύχια,η καρδιά,οι πνεύμονες,τα νεφρά,ο οισοφάγος,το έντερο,το ήπαρ,τα νεύρα,ο εγκέφαλος και άλλα συστήματα του οργανισμού μπορεί αν προσβληθούν.

Ο ρευματολόγος είναι ο ειδικός στο να διερευνήσει και θα διαγνώσει τις ρευματοπάθειες και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία με βάση τα αποδεδειγμένα ιατρικά δεδομένα.
Η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των ρευματολογικών νοσημάτων είναι σημαντική στο να προληφθούν οι επιπλοκές αυτών των νοσημάτων.

Πηγή medlab.gr

 

Ενημερωθείτε – διαβάστε περισσότερα

  • Ρευματολόγοι στην περιοχή της Δυτικής Αττικής
    Βρείτε τους εδώ
  • Έντυπα
    • Τι είναι ρευματολόγος .pdf
    • Οδηγίες για την συνάντηση με το γιατρό .pdf

 

Διαβάστε Περισσότερα

Κατανόηση των κλινικών μελετών

Γνωριμία με τις Kλινικές Mελέτες

Οι κλινικές μελέτες αποτελούν τον τρόπο ανάπτυξης νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση σοβαρών νοσημάτων.

Οι κλινικές δοκιμές είναι έρευνες που προσπαθούν να απαντήσουν σε επιστημονικά ερωτήματα και έτσι να βρεθούν καλύτεροι τρόποι ώστε να θεραπευθούν ή να προληφθούν παθήσεις. Μια κλινική μελέτη διεξάγεται ώστε να αποφασιστεί εάν ένα νέο φάρμακο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στους ανθρώπους.  Βασίζονται σε ασθενείς που εθελοντικά συμμετέχουν και δοκιμάζουν ένα νέο σκεύασμα ή θεραπεία.  Κάποια από αυτά τα σκευάσματα δεν έχουν ακόμη λάβει έγκριση από τις αρμόδιες Αρχές. Μερικές φορές, σκευάσματα κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά δοκιμάζονται σε μια νέα πάθηση ή για επιπλέον πληροφορίες.

Οι περισσότερες κλινικές μελέτες που αφορούν την δοκιμή ενός νέου σκευάσματος ακολουθούν μια συγκεκριμένη σειρά βημάτων, τα οποία ονομάζονται Φάσεις. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στους ερευνητές να θέτουν και να απαντούν ερωτήματα με τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγούν σε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το σκεύασμα και την ασφάλεια των ασθενών. Οι κλινικές Μελέτες συνήθως κατατάσσονται σε τέσσερις Φάσεις:

Στις Μελέτες Φάσης Ι, οι ερευνητές δοκιμάζουν το νέο φάρμακο ή την θεραπεία σε ένα μικρό αριθμό ατόμων (20-80), για να εκτιμήσουν την ασφάλεια, να καθορίσουν  ένα ασφαλές εύρος δοσολογίας και να προσδιορίσουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στις Μελέτες Φάσης ΙΙ, το φάρμακο ερευνάται σε μια μεγαλύτερη ομάδα ατόμων (100-300), ώστε να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα και να αξιολογηθεί περαιτέρω η ασφάλεια.

Στις Μελέτες Φάσης ΙΙΙ, το υπό μελέτη φάρμακο χορηγείται σε μεγάλες ομάδες ατόμων (1.000-3.000) ώστε να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα, να παρακολουθηθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες, να συγκριθεί με τις υπάρχουσες θεραπείες και να συλλεχθούν πληροφορίες που θα επιτρέψουν την ασφαλή χρήση του σκευάσματος ή της θεραπείας.

Στις Μελέτες Φάσης ΙV (μετεγκριτικές μελέτες) που αφορούν δηλ. σκευάσματα τα οποία έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά, καταγράφονται  πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους χορήγησης τους, τα οφέλη και την καλύτερη δυνατή χρήση τους.

Η επιτυχία των κλινικών μελετών εξαρτάται από την εθελοντική συμμετοχή των ασθενών.

Πώς προστατεύονται οι ασθενείς που συμμετέχουν σε μία μελέτη;

Πριν ξεκινήσει η μελέτη σε Νοσοκομείο ή άλλο ακαδημαϊκό κέντρο, πρέπει να λάβει έγκριση και από την Επιστημονική Επιτροπή του
αντίστοιχου νοσοκομειακού κέντρου.

Όλες οι μελέτες που γίνονται στην Ελλάδα πρέπει πρώτα να ελεγχθούν και να λάβουν έγκριση από
τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και από την Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας, εφόσον η κλινική μελέτη είναι παρεμβατική. Η επιτροπή αυτή αποτελείται από διακεκριμένους ιατρούς, έμπειρους ερευνητές κ.α., οι οποίοι είναι οι ειδικότεροι να αποφασίσουν αν το πρωτόκολλο της κλινικής μελέτης πληροί τις επιστημονικές και ηθικές προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί.

Dr. Γαλάνη Ελένη | Ογκολόγος – Παθολόγος
ΠΗΓΗ www.imop.gr/urotrials-clinical-trials

 

Διαβάστε Περισσότερα

Επιστολή ΙΗΣΩ προς αντιπρόεδρο ΕΟΠΥΥ κύριο Γεωργακόπουλο

Η επιστολή που στάλθηκε από τον ΙΗΣΩ στον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κύριο Γεωργακόπουλο για πρόβλημα που παρουσιάστηκε στη χορήγηση των ενδοφλεβίων φαρμάκων μας από τον οργανισμό .

ΑΘΗΝΑ 10/05/2017

Από : Σύλλογο Υποστήριξης Ρευματοπαθών Δυτικής Αττικής

Θέμα: Χορήγηση νοσοκομειακών φαρμάκων 1Α από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ σε ασθενείς με ρευματικά νοσήματα.

Αξιότιμε κύριε Γεωργακόπουλε.

Όπως γνωρίζετε, αρκετοί ασθενείς με σοβαρά Αυτοάνοσα  Ρευματικά νοσήματα υποβάλλονται σε ενδοφλέβιες θεραπείες σε τακτά χρονικά διαστήματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας τους.

Το τελευταίο 2μηνο περίπου, με οδηγία που εκδόθηκε από τον Οργανισμό σας, παρουσιάζεται πρόβλημα με την προμήθεια των ενδοφλέβιων φαρμάκων μας από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Ενώ έχουμε την νοσοκομειακή γνωμάτευση και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση από το ρευματολόγο μας, με την οδηγία αυτή  δεν μπορούμε να προμηθευτούμε τα ενδοφλέβια φάρμακα μας.

Δυστυχώς, όπως θα γνωρίζεται, πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας δεν διαθέτουν ρευματολογικές κλινικές, πόσο μάλιστα μονάδες ενδοφλεβίων θεραπειών με την κατάλληλη υποδομή. Ασθενείς από την επαρχία χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις  για να εξεταστούν και να κάνουν τη θεραπεία τους σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο.

Επίσης οι ελάχιστες αυτές  δημόσιες  Ρευματολογικές μονάδες  δέχονται μεγάλο όγκο ασθενών με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι ασθενείς να χάνουν μια εργάσιμη ημέρα για τη θεραπεία τους και αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στην εργασία τους. Με όλες αυτές τις ελλείψεις και μέσα σε αυτή την καθημερινή δύσκολη πραγματικότητα που ζούμε ως ρευματοπαθείς  γνωρίζεται πολύ καλά ότι, χρειάζεται να επισκεφτούμε  ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικά θεραπευτήρια για να κάνουμε τις ενδοφλέβιες  θεραπείες μας .

Παρακαλούμε θερμά όπως φροντίσετε για την επίλυση του προβλήματος  έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούμαστε άλλο  και να μην χρειάζεται να αλλάζουμε τις θεραπείες μας από ανάγκη και όχι γιατί αυτό είναι το καλύτερο για την υγεία μας.


 Η απάντηση από τον αντιπρόεδρο στην επιστολή μας ήταν άμεση και μας ενημέρωσε ότι,είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο για έκδοση ρύθμισης που θα διευκολύνει τον ασθενή.

Διαβάστε Περισσότερα