Έντυπα

Στην αρχή της τρίτης χιλιετίας υπάρχει μια ταχύτατη μετάδοση της ιατρικής πληροφορίας μέσω της τεχνολογίας . Πιστεύουμε ότι η μετάδοση της ιατρικής γνώσης είναι προνόμιο όχι μόνο των επαγγελματιών υγείας αλλά και των ασθενών. Ο σωστά ενημερωμένος χρόνιος ασθενής είναι καλύτερα συνεργάσιμος με τον θεράποντα ιατρό. Το 87% του ελληνικού πληθυσμού δεν γνωρίζει τι είναι ο ρευματολόγος. Ο ρευματολόγος ασχολείται με τις μη τραυματικές μη χειρουργικές παθήσεις του μυοσκελετικού. Πολλά αυτοάνοσα νοσήματα προσβάλουν και άλλα όργανα (νεφρά, καρδιά, πνεύμονες, κεντρικό νευρικό σύστημα και αίμα). Πόνος , διόγκωση, ερυθρότητα σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις, πρωινή δυσκαμψία, κόπωση που δυσκολεύει την καθημερινή δραστηριότητα είναι συμπτώματα που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο ρευματολόγο.

Θετική αντιμετώπιση

Σήμερα ή πρόοδος της ιατρικής έχει διευκολύνει την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Λόγω ελλιπής ενημέρωσης όμως μόνο το 10% των ασθενών επισκέπτεται τον ρευματολόγο έγκαιρα με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτομος χρόνος από τη θεραπεία , η οποία όταν είναι έγκαιρη μπορεί να αναστείλει και να αναστρέψει τις αλλοιώσεις.

Σήμερα με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις επιπτώσεις της νόσου αρκεί να δοθεί βαρύτητα στην ενημέρωση και έγκαιρη διάγνωση.

Ευαγγελία Τσιαντούλα

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab