Η Παγκόσμια ημέρα Αξονικής Σπονδυλαρθρίτιδας είναι αφιερωμένη στους ασθενείς που πάσχουν από αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, μια φλεγμονώδη ρευματική νόσο που κατά κύριο λόγο προσβάλει την σπονδυλική στήλη και τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις. Προκαλεί χρόνιο πόνο κυρίως χρόνια οσφυαλγία φλεγμονώδους τύπου, καταστροφή των σπονδυλικών σωμάτων ή και άλλων περιφερικών αρθρώσεων και τελικά ανικανότητα, εάν μείνει χωρίς θεραπεία.
Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Αξονικής Σπονδυλαρθρίτιδας είναι:
Η Ευαισθητοποίηση του κοινού για την νόσο, η οποία προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και η πληροφόρηση του κοινού όσον αφορά το προφίλ της νόσου αλλά και τι επίδραση έχει στην σωματική και πνευματική τους υγεία.
Η Ενημέρωση για την σχετικά άγνωστη αυτή νόσο, που από μελέτες έχει βρεθεί ότι καθυστερεί η διάγνωση της μέχρι και δέκα χρόνια από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Η Επικοινωνία των ασθενών μεταξύ τους έτσι ώστε να αισθανθούν ότι “MAZI” (“TOGETHER”) θα αντιμετωπίσουν αυτό το νόσημα υποστηρίζοντας και φροντίζοντας ο ένας τον άλλον. Εν μέσω πανδημίας κορονοϊού αυτό θα γίνει με διαδικτυακά σεμινάρια, με ενημερώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με συμμετοχή των συλλόγων ασθενών που πάσχουν.
Το φετινό μήνυμα της παγκόσμιας αυτής ημέρας είναι:
TOGETHER – AxSpa and Emotional Wellness
ΜΑΖΙ – Αξονική Σπονδυλαρθρίτιδα και Συναισθηματική Υγεία