Tί είναι η Ινομυαλγία

Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, διάχυτη ευαισθησία στην πίεση αλλά και άλλα γενικά συμπτώματα όπως διαταραχή του ύπνου και του συναισθήματος, πονοκεφάλους, αίσθημα «μυρμηγκιάσματος στα χέρια ή/και στα πόδια και διαταραχές μνήμης και σκέψης που χαρακτηρίζονται ως «ομίχλη» (fibro fog).

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο διάχυτος πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα. Παράλληλα, πολλοί αισθάνονται κόπωση, υπερευαισθησία στο άγγιγμα, στο φως και τον ήχο και διαταραχές μνήμης.
Ο ύπνος δεν είναι βαθύς ούτε αναζωογονητικός και τα άτομα διαμαρτύρονται ότι δεν ξεκουράζονται έστω και να κοιμηθούν αρκετά.
Άλλα συμπτώματα.
• Ευερέθιστο έντερο
• Ευερέθιστη ουροδόχος κύστη
• Ημικρανίες
• Σύνδρομο ανήσυχων κνημών (ανησυχία των ποδιών τη νύχτα)
• Αδυναμία συγκέντρωσης και μνήμης
• Ξηρότητα στόματος
• Δερματικές ‘ευαισθησίες’ ή εξανθήματα
• Άγχος, κατάθλιψη
• Πόνος κατά την περίοδο
• Βουητά στα αυτιά, ζάλη
• Μουδιάσματα και καψίματα στα χέρια ή
πόδια

Πώς γίνεται η διάγνωση της ινομυαλγίας;

Δεν υπάρχουν ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις για την ινομυαλγία. Η διάγνωση γίνεται από το ιστορικό, τα συμπτώματα και την κλινική εξέταση. Η ανεύρεση των «σημείων ευαισθησίας», συνηγορεί υπέρ της διάγνωσης.Ο πόνος προκαλείται με μικρά ερεθίσματα και η αντοχή στον πόνο είναι περιορισμένη. Γενικά το νευρικό σύστημα χαρακτηρίζεται από «υπερδιέγερση».

Tί είναι η Ινομυαλγία;

9 Μύθοι και πραγματικότητες για την Ινομυαλγία

Καθένα από τα άτομα που έχει σύνδρομο ινομυαλγίας (FMS) το βιώνει διαφορετικά και για το λόγο αυτό δημιουργούνται παρεξηγήσεις και μύθοι γύρω από τη χρόνια αυτή πάθηση, που προκαλεί πόνο και κούραση.
Η εκπαίδευση είναι το κλειδί για την επιτυχημένη διαχείριση των συμπτωμάτων, λέει η Elyse Rubenstein, MD, ρευματολόγος στο Providence του Saint John’s Health Center στη Santa Monica στην Καλιφόρνια. Γνωρίζοντας τα γεγονότα είναι ευκολότερο να παρθούν αποφάσεις που θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα.

Εδώ είναι ό, τι γνωρίζουμε και είναι αληθινό:

Μύθος: Είναι όλα στο κεφάλι σου

Γεγονός: Για τους ανθρώπους που βιώνουν τον πόνο και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την ινομυαλγία, η κατάσταση της υγείας είναι πραγματική, λέει ο Shane Steadman, η γιατρός της χειροπρακτικής, μια χειροπρακτική νευρολόγος στο Integrated Health Systems in Englewood, στο Κολοράντο.
Η ινομυαλγία δεν είναι μια έτοιμη διάγνωση. Σε μια ανασκόπηση ερευνών από το 1955 έως το 2014, που δημοσιεύθηκε το 2014 στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, η ινομυαλγία περιγράφεται ως μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ένα συνυφασμένο συνδυασμό συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας αυξημένης κεντρικής απάντησης στο νευρικό σύστημα του πόνου μαζί με κόπωση, διαταραχές του ύπνου, γνωσιακή δυσλειτουργία και αλλαγές στη διάθεση.

Μύθος: Η ινομυαλγία είναι μια διάγνωση “γενικού ελέγχου”

Γεγονός: Η ινομυαλγία μπορεί να πάρει χρόνο να εντοπιστεί, επειδή τα συμπτώματα της συμπίπτουν με εκείνα άλλων ασθενειών. Ο διαγνωστικός έλεγχος που μπορεί να αναγνωρίσει την ινομυαλγία δεν υπάρχει, αλλά το Αμερικανικό Κολέγιο Ρευματολογίας (ACR) έχει θεσπίσει κριτήρια για να καθορίσει πότε πρέπει να γίνει η διάγνωση της ινομυαλγίας. Αυτά περιλαμβάνουν την ύπαρξη διάχυτου πόνου για περισσότερο από τρεις μήνες και τον αριθμό των περιοχών του σώματος, όπου υπάρχει πόνος, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων.

Μύθος: Η ινομυαλγία επηρεάζει μόνο τις γυναίκες.

Γεγονός: Περίπου 5 εκατομμύρια ενηλίκων στην Αμερική έχουν ινομυαλγία, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH). Η πλειοψηφία των ατόμων που διαγνώστηκαν – μεταξύ 80% και 90%- είναι γυναίκες αλλά και οι άνδρες μπορούν επίσης, να επηρεαστούν. Ο λόγος που η ινομυαλγία πλήττει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες δεν είναι γνωστή.

Μύθος: Η ινομυαλγία και η αρθρίτιδα είναι το ίδιο

Γεγονός: «Η διάγνωση της ινομυαλγίας δεν σχετίζονται με την αρθρίτιδα ή κάποιο είδος βλάβης του ιστού,” εξηγεί ο Dr Steadman. Η ινομυαλγία μπορεί να περιγραφεί από κάποιους σαν την αρθρίτιδα, εξαιτίας των παρόμοιων συμπτωμάτων του πόνου και της κόπωσης, αλλά η ινομυαλγία δεν είναι στην πραγματικότητα μία αρθριτική κατάσταση, επειδή δεν προκαλεί φλεγμονή ή βλάβη στις αρθρώσεις.

Μύθος: Μια ειδική δίαιτα για την ινομυαλγία είναι απαραίτητη

Γεγονός: Τρώγοντας μια καλά ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για τη γενική ευεξία αλλά δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη δίαιτα που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH).

Μύθος: Συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες δεν έχουν νόημα

Γεγονός: Το κίνημα των διαλογιστικών θεραπειών, όπως το τάι τσι, η γιόγκα, και το qigong φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα της ινομυαλγίας, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Rheumatology International το 2013. Μερικές βελτιώσεις παρατηρήθηκαν και για τις διαταραχές του ύπνου, την κόπωση και την κατάθλιψη.

Μύθος: Θα πρέπει να αποφύγετε την άσκηση

Γεγονός: Τα συμπτώματα της ινομυαλγίας μπορεί να κάνουν τη σωματική δραστηριότητα δύσκολη αλλά είναι σημαντικό να βρείτε έναν τρόπο για να ασκείστε μέσα στην ημέρα. Η άσκηση είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την ινομυαλγία, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αρθρίτιδας, Μυοσκελετικού συστήματος και Δερματικών παθήσεων.
Ξεκινήστε όποτε μπορείτε. Εάν ο πόνος και η κούραση σας αποτρέπουν από μια έντονη προπόνηση, ξεκινήστε με έναν περίπατο ή δοκιμάστε tai chi. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals των ρευματικών νοσημάτων στο 2014 διαπίστωσε ότι η άσκηση αντίστασης οδήγησε σε βελτίωση της φυσικής λειτουργίας και λιγότερο πόνο.

Μύθος: Είσαι απλά κουρασμένη

Γεγονός: Μια ανασκόπηση της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Arthritis Research & Therapy το 2013 προσδιόρισε την κόπωση ως το πιο αναπηρικό, επίμονο και πεισματάρικο σύμπτωμα της ινομυαλγίας. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κόπωση δεν προκύπτει από μόνη της αλλά είναι συνυφασμένη με άλλα συμπτώματα και ότι τα συμπτώματα επηρεάζουν το ένα το άλλο.

Μύθος: Δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε

Πραγματικότητα: Δεν υπάρχει θεραπεία για την ινομυαλγία αλλά η κατάσταση δεν είναι προοδευτική ή θανατηφόρα. Τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. “Η δυνατότητα ανακούφισης υπάρχει,” λέει ο Steadman.
Το πρώτο βήμα για να βρείτε ανακούφιση είναι να βρείτε ένα γιατρό εξοικειωμένο με την ινομυαλγία. Αυτός μπορεί να είναι ένας γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας, Παθολόγος ή Ρευματολόγος. Θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν φάρμακα, εναλλακτικές προσεγγίσεις, συμπεριφορική θεραπεία και φυσικοθεραπεία.

Πηγές: http://www.everydayhealth.com/…/myths-facts-about-fibromya…/
http://www.osteocare.gr/index.p…/…/skeletikiygeia/inomyalgia